preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zagvozd

02.09.2011. - Zorica Brkan

Pojava novih malicioznih spam poruka na Facebooku

Softverska tvrtka M86 je objavila da je njen stručni tim uočio veliku količinu malicioznih spam poruka koje prema Facebook korisnicima generira botnet Cutwail. Poruke pristižu u obliku krivotvorene obavijesti o pozivnici Facebook prijatelja koja na prvi dojam djeluje uvjerljivo, budući da je riječ o imitaciji prave Facebook pozivnice. U njima se nalazi poveznica (link) na zloćudno web sjedište, a ono što lažnu pozivnicu razlikuje od prave su izostavljene fotografije Facebook profila i e-mail adresa primatelja na dnu stranice lažne pozivnice. Aktiviranjem poveznice u poruci, korisnici mogu biti izloženi dvostrukom riziku zaraze malverom preko dohvaćene web stranice. Prvo im se nudi lažna nadogradnja Adobe Flasha čime se skida i instalira malver, i drugo, postoji skriveni iFrame html element koji učitava podatke s udaljenog poslužitelja na kojem je smještena zloćudna aplikacija "Blackhole Exploit Kit". Spomenuta aplikacija na računalu žrtve pokušava iskoristiti sigurnosne propuste web preglednika, a naročito Java aplikacije. Obje tehnike pokušavaju na kompromitirano računalo ubaciti Zbot/Zeus varijantu zloglasnog bankarskog trojanca.

Izvor: http://www.cert.hr/node/17179


 

 

Internetski rulet ili ‘chatroulette’ poziv je koji se od potpuno anonimnih osoba dobiva preko interneta i zatim se na ugovorenoj stranici kreće u chatanje putem web kamera, a da nitko nikoga ne pozna

Prvi je ovaj internetski rulet, kako je kasnije nazvan, započeo tinejdžer iz Rusije još u prosincu prošle godine. Računa se da je danas u svakom trenutku aktivno oko 50.000 anonimaca koji međusobno chataju putem web kamera.

Zapravo se radi o tome da se osoba, kada dobije poziv, ulogira na određenu stranicu, a onda joj se pojavi slika druge osobe (na web kameri) koja je spremna za chat.

Međutim, izvješća sa svih strana kažu da se ipak često manje radi o pravom chatu, a više o manijacima koji neke svoje sitne strasti ispunjavaju na ovaj način. Stoga se svim tinejdžerima preporučuje oprez.

 

Besplatan online priručnik o sigurnosti djece na Internetu


Sigurnost na Internetu

TKO SVE ŠETA IZA INTERNETA? 

Koga sve možete sresti na Internetu? Internetom se koristite radi zabave ali i znanja, ali nikada ne možete znati koga ćete sresti. Naprimjer, slučajno možete naići na nepristojne, opasne ili zabranjene sadržaje, zato je dobro znati tko se sve krije iza Interneta!


ZAŠTO JE DOBRO...
...BITI PRISTOJAN?
Važno je biti dobar i pristojan zato što upravo i mi želimo da se drugi tako ponašaju prema nama; smijete se šaliti ali pritom morate biti pristojni. To znači da vrijeđanje, ismijavanje ili maltretiranje drugih na Internetu nije dopušteno!
 
... ČUVATI OSOBNE PODATKE I KORISTITI NADIMKE?
Na Internetu dobro čuvajte osobne podatke i lozinku… Opasno je drugima davati svoje osobne podatke; adresu, lozinku, broj telefona ili mobitela, fotografije, zato što se netko može predstavljati tvojim imenom ili protiv tebe koristiti tvoje podatke! Također koristi nadimke koji nisu povezani sa tvojim imenom, zato što bi netko mogao otkriti tvoje prave podatke ili ti slati neprimjerenu poštu…
 
... PRIJAVITI NEPRIMJERENI SADRŽAJ?
Neprimjereni sadržaj uvijek prijavi svojim roditeljima, nastavnicima ili CARNet-ovoj službi. Dobivaš li mailom neželjenu poštu javi se CARNetovoj Abuse službi i tvoj će problem biti riješen. Abuse službu možeš kontaktirat putem mail adrese abuse@carnet.hr 
 
...IZBJEGAVATI SUSRETE S NEPOZNATIM LJUDIMA?
Izbjegavaj susrete s nepoznatim ljudima. Ako na internetu upoznaš nekog novog prijatelja, izbjegavaj susret s njim bar dok ne obavijestiš roditelje ili nastavnika, a ako i pristanu na taj susret oni obavezno moraju ići s tobom.
 
...PROVJERITI ISTINITOST INFORMACIJA?
Provjeri istinitost informacija na Internetu. Na Internetu ne postoji kontrola sadržaja i svatko može objaviti što želi. Na Internetu ima puno zanimljivih sadržaja, ali također i neistinitih. Ponekad se događa da netko namjerno objavi lažnu informaciju, zbog toga uvijek provjeri istinitost informacije kod nastavnika ili roditelja!
 
...ZAŠTITITI SVOJE RAČUNALO?
Na Internetu je također važno zaštititi svoje računalo od mnogo neprimjerenih programa ili virusa, zbog toga na računalu instaliraj antivirusne programe i slobodno se koristi Internetom.
 
...POŠTOVATI AUTORSKO PRAVO?
Sve podatke na Internetu netko je napisao i na te podatke ima autorsko pravo pa zato moramo poštovati tog autora i ne izmjenjivati te podatke već navesti ime autora ako ih koristimo. Izmjenjivanjem ili brisanjem tih podataka možeš plaćati novčanu odštetu.
 
...NE PRETJERIVATI S KORIŠTENJEM INTERNETA!
Nemoj pretjerivati s korištenjem Interneta, iako je zabavan i zanimljiv, mnogo je bolja igra u prirodi, sa društvom!
 
Svaki učenik osnovne škole ima pravo na besplatan Internet koji pruža Carnet, a ako u tvom mjestu nema brzog Interneta Carnet ti pruža mrežu putem telefonskog priključka. Ako se želiš dopisivati putem Interneta koristi iPernicu, preko nje možeš slati i primati mail poštu. Ako te zanima učenje na Internetu posjeti Carnet-ovu ''super učionicu'' otvori https://lms.carnet.hr  i odaberi što želiš učiti!
Na Internetu možeš provjeriti i svoje znanje. Ako zaista želiš provjeriti znanje zaigraj Učilicu. Za ljubitelje knjiga koji ne žele u knjižnicu posjetite https://e-knjiznica.carnet.hr i pronađite nešto za sebe!
Ako na jednom mjestu želiš pronaći sve informacije koje te zanimaju upiši http://www.skole.hr i saznaj željenu informaciju!
Bojiš li se računalnih virusa i opasnih nametnika, nabavi borbeni komplet, upiši http://www.cert.hr/prirucnik i zaštiti svoje računalo! Dobivaš li mailom neželjenu poštu javi se CARNetovoj Abuse službi i tvoj će problem biti riješen, Abuse službu možeš kontaktirat putem mail adrese abuse@carnet.hr!
 
Nadam se da će ovaj članak objasniti vaše nesporazume s Internetom te da ćete naučiti kako biti oprezniji kada koristite Internet!

Microsoft Teams
PROVJERA AAI PODATAKA

Ispravnost korisničkih podataka možete provjeriti na mrežnoj stranici:

 https://provjera.skole.hr/

Datoteka:CARNET.hr Logotip.png – Wikipedija

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

e-Dnevnik

-Dnevnik za nastavnike

Image result for e dnevnik logo

e-Dnevnik za učenike i roditelje

Image result for e dnevnik za roditelje i učenike

 

Upute za korištenje         e-Dnevnika
RASPORED ZVONJENJA

    

   Prvo zvono u 7:55

    1.SAT: 8:00 - 8:45 
    2.SAT: 8:50 - 9:35
    3.SAT: 9:40 - 10:25
    4.SAT: 10:45 - 11:30
    5.SAT: 11:35 - 12:20
    6.SAT: 12:25 - 13:10
    7.SAT: 13:10 - 13:50 

RASPORED SATI
Za upise u srednju školu

 

 

PRAVOPIS

   

    

GRAMATIKA

Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 11. 2009.

Ukupno: 328886
Ovaj mjesec: 1164
Ovaj tjedan: 443
Danas: 15
CMS za škole logo
Osnovna škola Zagvozd / Trg zabiokovskih junaka Domovinskog rata 4, HR-21270 Zagvozd / os-zagvozd.skole.hr / ured1@os-zagvozd.skole.hr
preskoči na navigaciju